• Home
  • Contul Meu
  • Statut
  • Colectii
    • Lista Colectionari
    • Cauta o Colectie
    • Cautare Avansata
  • Aplicatii
    • Articole
    • Reparatii
    • Restaurari
  • Anunturi
    • Adauga un Anunt Vand/Cumpar
    • Adauga Anunt Servicii
    • Anunturi Cumparare
    • Anunturi Vanzare
    • Prestari Servicii
  • Donatii
  • Contact
    • Membrii
    • Linkuri & Parteneri
    • Contact
Navigare
»
Prima pagina
»
Vizionare Profil Popescu Gelu Marius
»
colectia de aparate istorice de comunicatii, radi
»
Generator de radiofrecventa pentru testarea radioreceptoarelor Rel send 22a(c)

Siemens-Halske Generator de radiofrecventa pentru testarea radioreceptoarelor Rel send 22a(c)

Adauga la favorite Adauga Comentariu
Imagini

marire

marire

marire

marire

marire

marire

marire

marire
Apasati pe imagine pentru a-l deschide. Apasati pe marire pentru a vedea imaginea pe tot ecranul.

Denumire: Generator de radiofrecventa pentru testarea radioreceptoarelor Rel send 22a(c)
Siemens-Halske
Instrument: Generator de radiofrecventa pentru testarea radioreceptoarelor Rel send 22a(c)
Instrumente
  Alte informatii:
  Alte informatii: Empfänger Prüfgenerator Rel send 22a(c)
  An: 1939...1948
Aceasta inregistrare a fost actualizata in data de 23/02/2023

Descriere

Generatoarele de radiofrecventa Siemens Rel send 22a(c) destinate testarii receptoarelor radio pe unde lungi, medii si scurte fac parte dintre echipamentele de productie germana cunoscute atat in lumea colectionarilor dar si a pasionatilor de radio ca fiind aparate cu 'scala  curcubeu", datorita formei si coloritului subgamelor scalei.

Firma Siemens( & Halske, - Schuckert Werke SSW Electrogeräte) a lansat la expozitia din anul 1939 la pretul de 210 Reichsmark generatorul Rel send 22a pentru testarea receptoarelor radio pe unde lungi, medii si scurte. Productia acestor aparate a continuat si dupa razboi utilizand aceeasi schema, iar in anul 1948 fabricantul a elaborat un set de instructiuni de operare iar performantele si designul generatorului de testare pentru radiorecptoare Rel send 22c au fost adaptate cerintelor unui atelier radio modern.

Aparatul este utilizat atat pentru depanarea echipamentelor radio, calibrarea scalelor, dar si pentru testarea performantei radioreceptoarelor. Se poate intrebuinta la operatiuni de aliniere in frecventa a circuitelor acordate, de reglare a filtrelor de frecvente, de verificare a circuitelor de demodulare, de evaluare a sensibiitatii si a selectivitatii receptoarelor radio.

Generatorul are in componenta un oscilator de radiofrecventa si un oscilator de audiofrecventa, fiecare continand cate o trioda de tip AC2, acestea fiind alimentate la o tensiune de 150 V, filtrata si obtinuta prin redresarea de catre tubul RGN 354 a tensiunii altenative preluate printr-un transformator de la reteaua de alimentare.

Oscilatorul de radiofrecventa este realizat pe 6 subgame, comutabile cu ajutorul comutatorului notat 'Frequenz Bereich 1...6', astfel:

1.      80...215 kHz

2.      200...540 kHz

3.      520...1500 kHz

4.      1,4....4 MHz

5.      3,8...11,5 MHz

6.      9...28 MHz

Semnalul de radiofrecventa este aplicat la iesirea "HF Ausg." , poate fi atenuat brut in patru trepte selectabile cu ajutorul comutatorului 'Grob-Regler x1, x10, x100, x1000' si mai poate fi atenuat fin, cu ajutorul potentiometrului "Fein-Regler".

Acest semnal poate fi modulat intern cu grad de modulatie de aproximativ 30% cu un semnal modulator avand o frecventa de cca. 400Hz, generata de oscilatorul de audiofrecventa care este cuplat rezistiv la oscilatorul de radiofrecventa.

Trecerea de la semnal nemodulat la semnal modulat se face prin eliminarea scurtcircuitarii grilei oscilatorului de audiofrecventa cu ajutorul comutatorului 'moduliert-unmoduliert' efectul fiind amorsarea oscilatiilor de audiofrecventa.

Semnalul modulator cu frecventa de cca. 400 Hz se poate asculta cu ajutorul unei casti conectate la bornele 'Tonfr. Ausg.' iar frecventa se poate modifica prin conectarea unui condensator exterior cu ajutorul a doua banane steker la bornele 'Zusatz-Kond.' pentru obtinerea unui semnal modulator de frecventa cuprinsa in intervalul 250 Hz... 3 kHz. Este necesara conectarea condensatorului exterior prin banane steker si nu alte improvizatii, deoarece aceste banane au rolul ca prin geometria lor sa actioneze un contact care decupleaza condensatorul intern (cel care determina frecventa de 400 Hz) din circuitul oscilator de audiofrecventa.

Generatorul prezentat in aceasta colectie l-am restaurat personal atat pe partea de electronica, cat si pe partea de mecanica.

Pe partea de electronica am completat elementele lipsa sau deteriorate, cu replicarea la interior a unor condensatoare, refacere conexiuni, curatare plus fixare impotriva exfolierii a straturilor de vopsea ramase pe tuburile AC2, verificarea parametrilor tuburilor dar si a elementelor pasive, curatarea chimica a contactelor urmata de relubrifierea acestora.

Pe partea de mecanica am inlocuit ata de scala, apoi am calibrat scala, am curatat elementele mobile ale condensatorului variabil, ale reductorului cu bile si a tijelor comutatoarelor si potentiometrului. Am efectuat curatarea cutiei metalice atat la interior cat si la exterior, pastrand finisajul original si apoi am curatat punctual si sigilat prin reacoperire locala cu lac ori vopsea de nuanta apropiata unele semne de coroziune. Am inlocuit in totalitate suruburile de fixare ale butoanelor care erau deteriorate de coroziune, cu suruburi avand filete de cote usor crescute, reconstruind si reincastrand la interiorul acestora piulite noi, cu majorarea gaurilor de trecere catre tijele comutatoarelor respectiv cea a potentiometrului.  Am relipit si consolidat straturile din piele naturala ale manerului original, apoi l-am tratat cu unsoare speciala pe baza de lanolina, readucandu-i luciul si flexibilitatea.

Desi aparatul inca mai poarta unele mici semne ale manipularilor si ale trecerii timpului, apreciez ca starea de prezentare impreuna cu starea de functionare ale acestuia il situeaza undeva intr-o sfera a lucrurilor remarcabile.  

Va multumesc pentru vizualizare.



Proprietar Vezi profil
Popescu Gelu Marius
Adresa pentru corespondenta:
Aceasta informatie este confidentiala, disponibila exclusiv membrilor autentificati.
Obiectul apare in


Nota:
Ultimele note acordate:
Incze Andras a acordat nota
Simion Mihai a acordat nota
Borbilau Ioan a acordat nota

Adauga comentariu

Comentarii
Popescu Gelu Marius a spus in data de 2023-02-27 21:45:49
Va multumesc pentru apreciere, domnule Simion. Documentarea facuta de mine ar putea fi oricand completata cu noi detalii. Aparatul reprezinta un reper al tehnologiei epocii, bine justificat de performante, dar si de o larga utilitate.



Simion Mihai a spus in data de 2023-02-26 13:22:44
Remarcabil! Felicitari pentru munca de restaurare dar si pentru descrierea acesteia. Este de remarcat si documentarea pe care ati facut-o si prezentarea aparatului in contextul epocii. Acest lucru ar trebui sa constituie un exemplu pentru noi cei ce avem aceasta pasiune. Inca o data felicitari! 

Toate drepturile de autor privind continutul jurnalelor, colectiilor si a imaginilor sunt rezervate exclusiv proprietarilor acestora.
Imaginile procesate prin acest site sunt protejate prin legea drepturilor de autor.

Home Membrii Contact Statut Publicitate Termeni si conditii de utilizare Resurse si bannere

 

Disclaimer: We do not accept any responsability or liability whatsoever with regard to the material on this site. This material is information of a general nature only wich is not intended to address the specific circumstances of any particular individual or entity; not necessarily comprehensive, complete, accurate or up to date; sometimes linked to external sites over wich we have no control and for wich we assume no responsability; not professional or legal advice.

Nota: Nu suntem responsabili si nu putem sa fim trasi la raspundere cu privire la materialele de pe acest site. Informatiile disponibile au un caracter general si nu sunt destinate să abordeze circumstanţe specifice ale unei persoane sau entităţi; informatiile nu sunt exhaustive, exacte sau actualizate; uneori sunt legaturi catre site-uri externe asupra cărora nu avem nici un control şi pentru care nu putem sa raspundem sau sa ne asumam responsabilitate; nu contin sfaturi profesionale sau juridice.

Copyright (c) 2014 - Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din Romania Pro Radio Antic. Toate drepturile rezervate.

Powered by Icetech

escorte romania tv online gratis tv online tv online tv online