REPLICAREA BIGRILELOR Trei metode practice pentru replicarea bigrilelor. Three practical methods of replicating the space-charge grid tubes
Pentru colecţionarii de receptoare de radio, „raritatea” bigrilei reprezintă de cele mai multe ori un necaz căci lipsa ei condamnă la „nefuncţionare” receptoare vechi şi interesante.
Chiar şi colecţionarii norocoşi care au o bigrilă în aparat „nu se îndură” să-l folosească căci bigrila (ca toate lămpile) se uzează şi spre deosebire de celelate lămpi care (de bine de rău) se mai găsesc, este mult mai greu de obţinut. Mai există şi o a treia categorie ce şi-ar dori o bigrilă: colecţionarii – „experimentatori”. În cărţile vechi, apar tot soiul de scheme „stranii” destinate constructorilor amatori de demult, ce îndeamnă la exprimentare, dar fără bigrile nu pot fi realizate. Pentru toţi aceştia prezentăm în cele ce urmează trei metode practice pentru replicarea bigrilelor.
Cea mai simplă şi mai cunoscută metodă de a „replica” lămpi a fost şi rămîne resoclarea. În România (aşezată „la răscruce de vînturi”) resoclarea s-a practicat „dintotdeauna”. Pe vremea cînd mai reparam televizoare (pe lămpi) pe la cunoştinţe şi mătuşi, aveam mai multe socluri novale cu scurte cordoane flexibile (colorate după codul culorilor) cu pini la capete care se înfigeau în socluri sau se lipeau direct „pe spate”pe circuitul imprimat al aparatului. Instituisem metoda „un PCL mai robust poate înlocui orice alt PCL”. şi lăsam un PCL din „stocul” meu „atîrnînd” în aparat pînă se găsea la magazin lampa defectă. Uneori şi definitiv. Nu sînt eu inventatorul metodei şi ştiu precis că au existat mulţi alţii ce au practicat-o. (Nu daţi vina numai pe mine dacă sînt prea multe lămpi ce atîrnă „în sîrme” prin vechile televizoare) Resoclarea
Teoretic bigrila se obţine prin resoclarea unei pentode în felul următor: Grila 1 a pentodei fiind prea deasă pentru a prelua funcţia de grilă auxiliară se leagă la catod (sau filament). Grila 2 a pentodei preia funcţia de grilă auxiliară iar grila 3 a pentodei funcţia de grilă de comandă. Se înţelege că numai pentodele cu grila 3 accesibilă din exterior şi nelegată la catod se pretează pentru această operaţie. Practic, nu orice pentodă (resoclată) funcţionează ca bigrilă. De aceea este recomandabil să testaţi mai multe tipuri de lămpi pînă ajungeţi la un compromis mulţumitor.
Deasemenea (mai ales la lămpile cu încălzire directă) nu este indiferent dacă grila 1 a pentodei se leagă la plusul sau la minusul filamentului. Se recomandă stabilirea prin încercări a modului optim de conectare al electrozilor.
Vă prezint mai jos două scheme de soclare ca bigrilă a pentodei ruseşti la baterie 2Ж27Л (încălzire directă) (Fig. 1 şi 2) şi două scheme de soclare a pentodei EF 80 (încălzire indirectă)(Fig. 3 şi 4):
Fig. 1. Fig. 2.
Fig. 3. Fig. 4.
Primul caz
Vă propun ma întîi o resoclare simplă, inestetică, ce se poate aplica în aparatele unde lămpile sînt „ascunse” în interior şi nu trebuiesc „arătate”.Eu folosesc acest gen de resoclare mai mult de probă, pentru a încerca dacă lampa şi modul ei de conectare îndeplinesc în aparat rolul ce le-a fost destinat Materiale.
4 (sau 5) şuruburi de alamă M 3 X 20,cu piuliţe şi cose. Un şurub de alamă M 3 X 10 pentru contactul lateral.
Avem sau improvizăm un soclu potrivit cu lampa nouă pe care dorim să o resoclăm. Operaţii
Se fac ştrapurile necesare pe contactele soclului şi se lipesc cosele şuruburilor astfel încît şuruburile să constituie „picioarele” unui culot european. (Fig. 5 pînă la 8.)
Fig. 5. Fig. 6.
Fig. 7. Fig. 8.
Al doilea caz
Avem o lampă „nouă” al cărei balon este suficient de „estetic” pentru a putea fi arătat, şi urmărim să înlocuim una sau mai multe lămpi „aparente”. Se recomandă în acest caz, pentru o estetică unitară, înlocuirea cu replici din aceiaşi serie a tuturor lămpillor aparatului. Metoda are avantajul de a conserva lămpile originale. Materiale şi scule necesare
Am găsit o pentodă rusească cu încălzire directă (2Ж27Л) care „dezbrăcată” de învelişul de aluminiu are (pentru simţul meu estetic) un aspect mulţumitor pentru a înlocui direct lămpile vechi. Replica rezultată seamănă optic cu o serie de lămpi „Radiotechnique” de prin 1926. (Deşi e puţin mai mică). Avînd toţi electrozii separaţi poate fi resoclată ca triodă, bigrilă, lampă cu ecran de protecţie, şi (eventual) ca pentodă de putere mică. Se pretează deci pentru înlocuirea tuturor lămpilor unui aparat cu lămpi aparente. (Estetică unitară)
Mai este nevoie de un culot european cu 4 picioare.
Un şurub de alamă, cap cilindric, M 3 X 10 cu piuliţă, plus o piuliţă M3 randalinată.
Se presupune că aveţi deja menghină bormaşină, bomfaier şi burghie.
Prinderea bormaşinei în menghină pentru bobinaje şi diverse alte lucrări mecanice simple, nu este o idee nouă. Metoda, cu limitările de rigoare, poate compensa lipsa unui strung mic. Operaţii
Am prins o bormaşină mică de mînă în menghina de masă (Fig. 9.). Apoi am prins tubul central al culotului loktal în mandrina bormaşinei (Fig. 10.).
Fig. 9. Fig. 10
Cu un bomfaier mic am tăiat cu grijă învelişul de aluminiu al lămpii. (Fig. 11 şi 12.).
Fig. 11 Fig. 12.
Am scos apoi lampa din înveliş, (Fig. 13 şi 14.) şi am lipit pe picioarele lămpii (Fig. 15) bucăţi de sîrmă de cupru Φ0,6 mm şi lungi de 50 – 60 mm după una din schemele din figurile 1 sau 2.
Fig. 13. Fig. 14.
Am tras sîrmele prin picioarele culotului, am introdus şurubul prin gaura practicată în prealabil în culot şi l-am fixat cu o piuliţă (Fig. 16.).
Fig. 15. Fig. 16.
Trăgînd uşor de sîrme în jos m-am convins că balonul ajunge nestînjenit la marginea superioară a culotului fără ca sîrmele din interior să se încalece şi să facă vre-un scurt. Apoi am tras înapoi în sus balonul cam vre-o 8 ÷ 10 mm, am turnat din abundenţă prenadez nu prea vîscos peste picioarele tubului (Fig. 17 şi 18.) şi am tras la loc balonul în culot. Am lăsat 24 de ore lampa cu balonul în jos ca prenadezul să se prelingă şi să facă priză şi pe balon şi pe culot.
Fig. 17. Fig. 18.
Fig. 19. Fig. 20.
Frecînd uşor cu o pană de lemn tare am curăţat resturile de prenadez coagulat de pe balon şi de pe culot şi am fotografiat rezultatul. (Fig.19) În Fig. 20 avem lampa nou soclată în comparaţie cu o bigrilă originală. E drept că balonul replicei e mai mic dar nu arată chiar foarte rău...
Replicarea culotului
În secvenţa anterioară am folosit un culot „original” recuperat de la o lampă veche. Pentru cei ce nu au de unde să-şi procure un asemenea culot voi descrie în continuare „replicarea” lui din materiale (relativ) uşor de procurat. Materiale şi scule necesare
Ţeavă de alamă Φ exterior 3 mm şi interior 1 mm. (4 bucăţi de 22 mm)
9 Piuliţe de alamă M 3 şi un şurub cap cilindric M 3 X 10 mm, plus o piuliţă M 3 randalinată.
Pertinax sau (sticlo)textolit 30 X 30 mm fără placaj de cupru. (Se poate coroda)
Un tub de carton sau plastic Φ exterior 30 mm, grosimea peretelui de 1 ÷ 1,5 mm. (O bucată de 25 mm lungime)
Se presupune că aveţi deja menghină, bormaşină, bomfaier, burghie, filieră M 3 şi cutter. Operaţii
Se debitează 4 (sau 5) bucăţi de ţeavă de alamă Φ 3 lungi de 22 mm. (Fig. 21.) care se filetează M 3 la un capăt pe o lungime de aproximativ 6 mm.(Fig. 22.)
Fig. 21. Fig. 22.
Din placa de pertinax – textolit se taie un disc Φ 30 care se găureşte Φ 3 după modelul culotului „A”, „O” sau „D” în funcţie de ce fel de culot dorim să replicăm. (Fig. 23.)
Fig. 23. Fig. 24.
Cu ajutorul piuliţelor se prind „picioarele” pe placă. (Fig. 24 pînă la 26.)
Fig. 25. Fig. 26.
Din tubul de carton Φ 30 se taie bucăţi de 25 mm lungime. (Fig. 27 şi 28.)
Fig. 27. Fig. 28.
Se lipesc plăcile de pertinax – textolit pe cilindrii de carton cu prenadez şi se lasă (uşor presate) să se usuce 24 de ore. (Fig. 29 şi 30.)
Fig. 29. Fig. 30.
Rezultatul se polisează cu un şmirghel fin şi se vopseşte. (Fig. 31 şi 32)
Fig. 31. Fig. 32.
În figura 33 aveţi două lămpi 2Ж27Л soclate ca bigrile cu culoturi („A” şi „D”) fabricate în acest mod. În figura 34, aveţi replica şi originalul unei bigrile cu culot „D” pentru comparaţie.
Fig. 33. Fig. 34.
Al treilea caz:
Lampa veche e „arsă” sau există o lampă „de sacrificiu” ce poate constitui „anvelopa” replicii.
Lampa nouă e suficient de subţire să încapă în anvelopă. Materiale şi scule
O lampă Valvo A408 arsă, o lampă EF 80 (85, 89, 183 sau 184), un tub din plastic sau carton de diametru astfel ales încît să intre relativ fest între culot şi soclul noval. Un soclu noval şi sîrme. Un şurub de alamă M 3 X 10 cu piuliţă. O piuliţă M 3 randalinată.
Bormaşină, burghie, bomfaier mic, cutter, cleşte şpiţ, diamant sau pilă fină. Operaţii
Sîrmele de legătură ce pornesc din balonul lămpii Valvo A408, trec prin picioarele culotului şi sînt lipite cu cositor la capete. Cu un letcon cu vîrf fin şi o pompă de supt cositor se dezlipesc cu grijă.
Balonul este prins de culot cu un chit ce foloseşte sacîzul (colofoniul) ca liant. Se lasă lampa cu culotul cufundat în spirt, peste noapte sau chiar mai mult, pînă ce sacîzul se înmoaie şi balonul se poate desprine de culot.
Cu multă grijă se separă balonul de culot, (Fig. 31).
Fig. 31. Fig. 32.
Se „prepară” culotul: I se practică o gaură pentru contactul lateral (Fig. 32) şi se adaugă soclul noval.(Fig. 33).conectat conform figurii 3 sau 4.
Se alege pentru „gîtul” balonului un tub rigid ce rezistă la araldit şi intră aproape fix între soclul noval şi culot. (Fig. 34). Se taie din el un inel cam de 13 mm înălţime.
Inelul ar fi mai bun din carton. Eu n-am găsit un carton destul de subţire şi rigid aşa că am folosit un tub de plastic. (Dacă lampa dinăuntru se încălzeşte prea tare mi se topeşte toată construcţia...)
Fig. 33. Fig. 34.
Se sparge apoi cu un cleşte şpiţ tubul de vidare al lămpii ca să intre aerul în balon. (Fig. 35)
Fig. 35. Fig. 36.
Se zgîrie cu un diamant sau o pilă pe gîtul balonului un cerc de diametrul inelului şi se separă balonul de rest. (Fig. 36 şi 37.)
Fig. 37. Fig. 38.
Se lipeşte cu araldit inelul de plastic de balon şi se lasă 24 de ore să polimerizeze.(Fig. 38.)
Fig. 39. Fig. 40.
Se vopseşte balonul şi gîtul în negru. (Fig. 39.) Cele două părţi ale anvelopei sînt gata!
Se înfige lampa în soclu (Fig. 40)
Fig. 41. Fig. 42.
Se „pune capacul”.(Fig. 41). Iată o replică (Fig. 42. stînga) foarte asemănă toare cu originalul. (Fig. 42. dreapta)
În chip de încheiere
În cadrul acestui articol v-am prezentat o tehnologie (relativ) simplă de replicare a culoturilor europene pentru bigrile. Se înţelege că ea poate fi folosită şi pentru replicarea culoturilor pentru triode, lămpi cu ecran de protecţie şi pentode.
În lipsa unor baloane adecvate se poate încerca confecţionarea lor şidin baloane de becuri de iluminat cu o formă cilindrică rotunjită la capăt.(becuri „decor”) Cu un culot fabricat după metoda amintită mai sus şi un balon dintr-un bec „special” se poate obţine o anvelopă cu aspect „de epocă” folosind numai material uzuale, fără a mai fi nevoie de o lampă „de sacrificiu”