• Home
  • Contul Meu
  • Statut
  • Colectii
    • Lista Colectionari
    • Cauta o Colectie
    • Cautare Avansata
  • Aplicatii
    • Articole
    • Reparatii
    • Restaurari
  • Anunturi
    • Adauga un Anunt Vand/Cumpar
    • Adauga Anunt Servicii
    • Anunturi Cumparare
    • Anunturi Vanzare
    • Prestari Servicii
  • Donatii
  • Contact
    • Membrii
    • Linkuri & Parteneri
    • Contact
Navigare
»
Prima pagina
»
articole

Despre posibilitatea fabricării tuburilor electronice in România interbelică şi perspectiva postbelică al acestei industrii

Despre posibilitatea fabricării tuburilor electronice în România interbelică şi perspectiva postbelică al acestei industrii

 

Contribuţie la o istorie  a industriei radioelectronice în România.

 

Francisc VISKY

 

Articol scris cu ocazia

aniversării a 80 de ani de la

naşterea industriei de fabrică

cu specific radioelectronic

în România, 1933-2013.

1. Întroducere

În rândul celor care studiază istoria radiotehnicii există o oarecare incertitudine dar şi păreri contradictorii în ceea ce priveşte producţia de tuburi electronice în România, atât înainte de naţionalizarea din iunie 1948 cât şi după această dată.

O cauză rezida în raporturile asociative între cuvintele lampă, tub, valvă, electric, electronic şi folosirea lor într-un context în care semnificaţia acestora se poate doar deduce, de exemplu:

-lampă                         tub                               valvă

-lampă electrică          tub electric                  valvă electrică

-lampă electronică      tub electronic              valva electronică

Dintre exemplele de mai sus, se obţine cel mai puternic raport asociativ, atunci când se mai adaugă şi cuvântul « radio ».

Înteresant este faptul că şi cei de la S.A.R. Philips folosesc într-un raport al A.G.A. doar termenul « lămpi electrice », care poate însemna şi becuri electrice de iluminat!

În bibliografia avută la dispoziţie, (mai ales în cele de după revoluţie) referirile sunt neclare, contradictorii şi nu conduc neaparat la concluzia existenţei unei producţii de tuburi electronice, măcar şi incipiente, neexistând nici trimiteri către surse.

Studiul îşi propune să treacă în revistă biliografia avută la dispoziţie iar concluziile sale să constitue începutul unei dezbateri pe această temă  de pe urma căreia, să rezulte   câteva concluzii, iar printr-o serie de “pro şi contra”,  să avem o perspectivă mai clară asupra industriei electrotehnice în ansamblul ei dar şi despre faptul cum s-au raportat conducătorii întreprinderilor implicate şi care a fost atitudinea politicii economice în faţa acestei noi provocări tehnologice.

 

2. Contextul istorico-economic

Fabricarea tuburilor electronice în europa centrală şi de est (în perioada interbelică) se limita doar la acele câteva ţări în care existau specialişti şi o premiză tehnologică pregătită să urmeze îndeaproape tendinţele de dezvoltare din europa de vest.

Până la ceea de a doua conflagraţie mondială, popoarele “...au trecut  prin războiul nervilor, războiul duelurilor oratorice, războiul undelor radiofonice şi al agenţiilor de presă,... războiul mesajelor, ultimatumurilor...- până când s-a dat cuvântul tunurilor”[1], demonstrându-se faptul că cine are întăietatea în “războiul undelor radiofonice” poate comunica, informa, dezinforma, manipula, culturaliza, distra dar şi eventual să câştige războiul. Astfel că nevoia de a avea cât mai multe aparate de radio în rândul populaţiei a daterminat guvernele să sprijine această politică iar capitalul, dublat de o iniţiaţivă antreprenorială, să dea naştere unei industrii radioelectronice care va influenţa şi dezvoltarea majorităţii sectoarelor industriale.

Criza generată de politica de credit şi de metodele instaurate în producţia industrială după modelul gigantismului american, nu va întărzia să provoace grave tulburări prin scăderea drastică a preţurilor şi prin perturbarea sectoarelor dependente de schimburi internaţionale.

Astfel că, până în ajunul ieşirii din criza mondială, anul 1933, în România nu se putea vorbi de o industrie radioelectronică ci doar de o industrie care furniza materia primă şi anumite produse pentru sectorul industrial al electricităţii[2].

Cu toate acestea,  în perioada 1921-1941, industria electrotehnică din România era reprezentată de mai multe domenii. Industria electrotehnică al anului 1941 a fost  defalcată pe diverse sectoare de activitate, din care extragem câteva indicatoare mai mult decât relevante:

 

Tabelul 1

Nr.

Întreprinderi din industria electrotehnică  în anul 1941

Salariaţi

Valoarea producţiei [mii lei]

Ad-ţiv şi Tehnic

Lucrărtori

Total

Indigenă

Straină

Total

 

1

Acumulatori şi pile electrice

17

176

804

980

49458

79427

128885

2

Masini electrice

9

384

1437

2021

21432

3230

24662

3

Aparate electrice pentru semnalizat

-

96

542

638

34190

40700

74890

4

Materiale pentru industria electrică

3

24

122

146

90051

40804

130855

5

Aparate electrice pentru uz casnic

1

10

23

33

5785

2310

8095

6

Aparate de radio

3

34

91

125

9300

33300

42600

7

Becuri electrice

4

111

297

408

2628

34238

36866

 

Reiese faptul că, în domeniul aparatelor de radio, existau trei producători mai mari (probabil AFA Arad, Iron Arad şi S.A.R. Philips Bucureşti).

Iar numărul fabricilor de becuri electrice de iluminat era patru, probabil că sunt cele întălnite în reclamele vremii (Figura 1-6)[3].

Constatăm şi o expansiune a capitalului străin în scopul găsirii altor pieţe de desfacere dar şi pentru consolidarea zonelor de influenţă economică. Una din metode pentru câştigarea acestor pieţe emergente era cumpărarea unor fabrici locale şi transformarea lor pentru producţia şi desfacerea produselor proprii. Un exemplu elocvent este achiziţia fabricii de becuri Dacia de către firma Tungsram şi continuarea producţiei becurilor proprii, Kripton.[4]

Pentru  a se proteja de concurenţă, marii producători (de lămpi electrice de iluminat, de tuburi electronice şi de aparatură radioelectronică) se organizează în cartel împărţind sferele de influenţă, pieţele, stabilind şi unificând preţurile de desfacere. Astfel că, începând încă din decembrie 1924,  şi până la sfărşitul anului 1942, chiar începutul anului 1943, cel mai mare cartel Phoebus controla zona din estul europei şi balcanii prin firmele membre ale cartelului, impunând preţuri mari dar stabile pentru produsele lor.

Contrar opiniei generale, cum că,având efecte negative în economie, cartelul de fapt  a întărit industria naţională şi economia naţionalistă (vezi legea protecţiei muncii naţionale,1934 şi legile de protecţie a industriei locale, taxele vamale etc.) şi paradoxal, a transformat piaţa într-un sistem de cooperaţie transnaţională cu actori privaţi[5].

Piaţa autohtonă de aparate radio, deci şi piaţa tuburilor electronice,  depindea mult de operatorii cartelului Phoebus din care făceau parte: Philips, Philips Ungaria, Tungsram, Orion, Standard Electrica, Telefunken şi Siemens[6].

Ca să contracareze resentimentul populaţiei autohtone  faţă de produsele firmelor ungare, Tungsram produce, la înţelegere cu firma Philips, tuburi electronice cu sigla Philips iar Orion vinde în România, încă din anul 1932, prin firma suedeză Svenska Orion A.B., deşi reclamele folosite în ziarele vremii erau ale lui Tungsram, (Figura 7), respectiv Orion[7] (Figura 8), la concurenţă cu aparatele americane de la Philco şi Atwater Kent dar erau prezenţi şi R.C.A., Emerson, etc.

La fel şi pentru tuburile electronice întălnim reclame de la toţi marii producători cele mai multe fiind de la Philips, (Figura 9), Vatea, (Figura 10), Tungsram, etc.

Ca şi în cazul becurilor electrice de iluminat, producţia tuburilor electronice aveau un potenţial economic solid asigurat de producţia automatizată şi de o piaţă de desfacere în expansiune, rapidă.

3. Tuburile electronice în contextul industriei de război

Atât perfecţionarea schemelor de aplicaţie cât şi tehnologia  de fabricaţie a tuburilor electronice a atins un nivel remarcabil putându-se aborda şi sisteme de frecvenţă foarte înaltă cum este şi cazul radarelor.

Cel de al doilea război mondial a avut trei componente electronice foarte importante în luptă, telecomunicaţile, telecomenzile şi teledetectarea. În toate aceste domenii importanţa tuburilor electronice era crucială. Consumul anual de tuburi electronice al germaniei se ridica undeva pe la 30 de milioane de  bucăţi. Philips Olanda, numai in anul 1938 a fabricat peste 90 de milioane de  bucăţi şi în plus peste 200 de milioane de componente pentru tuburi electronice[I].

Fabricile care livrau din greu aceste cantităţi erau organizate mai ales în Germania dar se produceau tuburi electronice şi la subsidiarele Philips din Franţa, Cehoslovacia, Polonia Ungaria, Italia, Australia, etc., precum şi în fabricile Telefunken, Philips, Lorenz, Loewe, Tungsram, etc.

Pentru o bună eficienţă în aprovizionarea tuburilor electronice o condiţie importantă era ca aparatura să conţină cât mai puţine tuburi... diferite, adică tuburile să fie universale. Practic s-au folosit câteva zeci de tipuri de tuburi electronice, diferind doar tensiunile de alimentare pentru care erau destinate. Iată câteva exemple de asemenea tuburi electronice:

RV2P800, RV12P2000, RL2P3, RL2T2 etc., ( P-pentodă, T-triodă).

În lucrarea [25] apare o precizare importantă cum că la S.A.R. Philips s-au produs 10000 de bucăţi de tuburi electronice, duble triode. Aceste tuburi erau folosite în instrumentaţie, în amplificatoare dar şi în sisteme de automatizare.

Exista un necesar de dublă triodă, tip DDD25, care ar fi fost montat în circuitul de control al unor bombe. Într-o prima serie de 217000 bucăţi, comanda a fost lansată la Philips. Aceste tuburi însă au fost executate deja în noua tehnologie de presare a sticlei (Vezi, bibliografia 32).

4. Scurt istoric al evoluţiei tuburilor electronice

Epopeea tuburilor electronice începe odată cu redescoperirea  efectului termoionic în anul 1880 (de către)  Edison care a dus la perfecţionarea iluminatului electric, apoi la descoperirea diodei termoionice, iar la puţin timp a triodei, (de către Lee de Forest), în anul 1906. Practic începând cu această descoperire se perfecţionează TFF (telegrafia fără fir) şi mai apoi radiodifuziunea şi aparatura radioelectronică.

Primele tuburi electronice cu funcţia de diodă au fost întroduse în aparatura TFF înainte de   anul 1913 ca o alternativă la detectorul coherer, respectiv la al celui cu cristal, utilizate pentru detecţia semnalelor de radiofrecvenţă. În figura 11, poziţia 9 reprezintă tubul electronic iar 10 dioda detectoare cu cristal .[8]
Aprofundarea teoriei funcţionării tuburilor electronice a dus la apariţia tuburilor bigrile (cu sarcină spaţială), a tetrodei, a pentodei şi a tuburilor cu funcţii complexe.

Cum un aparat de radio cu reacţie simplu şi cu alimentare de la reţea avea nevoie de minim 1+1 la 2+1 tuburi, înseamnă că numărul radioreceptoarelor în funcţiune, multiplica necesarul de tuburi electronice. (Cum fialabilitatea lor la început era precară, necesarul de tuburi electronice era şi mai mare).

Evoluţia numărului tipurilor de tuburi electronice arată o explozie de noutăţi după anul 1926 ajungând în 1940 la 283 de tipuri diferite, (Figura 12)[9].

Cercetarea, ca metodă de lucru a fost sursa principală a dezvoltării atât la Vatea cât şi Philips Ungaria [10]. Primul fiind implicat mai mult în dezvoltarea tuburilor domestice pe când cel de al doilea s-a angrenat mai mult în întreţinerea şi fabricarea tuburilor de emisie.

Scăderea consumului de energie electrică a tuburilor a permis construcţia unor radioreceptoare eficiente şi abordarea construcţiei unor aparate portabile. În figura 13 se prezintă evoluţia descrescătoare a necesarului de putere fără ca emisiunea de electronică fie afectată[11].

Mai târziu decât producatorii din S.U.A., producătorii europeni au trecut şi ei la unificarea notaţiei tuburilor şi la standardizarea seriei de tuburi folosite la radioreceptoare. Astfel că în jurul anului 1939existau următoarele serii de tuburi, în funcţie de clasa radioreceptorului (Tabelul 2):

Tabelul 2

Nr.

Radioreceptor

Nr. tuburi

Seria de tuburi

Observatii

1

Superheterodina

2+1

ECH21, EBL21

reflex

2

Superheterodina

3+1

ECH21,ECH21, EBL21

 

3

Superheterodina

4+1

EF22, ECH21, EF22, EBL21

Clasa superioara

4

Superheterodina

6+1

EF22, ECH21, EF22, ECH21, 2xEBL21

Clasa de varf

Seria “E” a fost dublată şi de seria universala “U”. În tabel nu este menţionat şi existenţa unui indicator optic de acord şi al unui tub redresor.

În plus, faţă  de aceste tuburi cu utilizare mai mult decât domestică existau şi o serie de tuburi cu aplicaţii industriale şi o categorie specială a tuburilor pentru emisie.

5. Despre tehnologia fabricării tuburilor electronice

Marii producători de tuburi electronice din Europa, iniţial au produs lămpi electrice pentru  iluminat, transferând experienţa lor tehnologică în prelucrarea sticlei şi a materiilor prime din metale speciale, câtre producţia tuburilor electronice. Lămpile de iluminat au fost fabricate la Eindhoven încă din anul 1892, folosindu-se tehnologia de “aplatizare a sticlei” peste electrozi (Figura 16), apoi aplicarea unui balon de sticlă la care se ataşa soclul tip baionetă (Figura 14, tip B) respectiv tip Edison (Figura 15, tip E)[12].

Aceeaşi tehnologie s-a aplicat şi la fabricarea tuburilor electronice, până când Philips patentează tehnologia “presării sticlei” ( injectarea sticlei topite, Figura 17) peste electrozi, eliminându-se complet soclul[13]. Tehnologia, practic este o îmbunătăţire a celei folosite de americani, la tuburile tip ghindă cu contacte laterale, înca din 1934 la G.E.C. şi din 1935 la R.C.A.

Piatra de hotar în istoria tehnologiei tuburilor a fost primul tub electronic fabricat doar din sticlă “all glas”, produs cu această nouă tehnologie, celebrul EF50, despre care se spune că a câstigat războiul (WW2), fiindcă a fost folosit la fabricarea radarelor împreună cu magnetroanele. Trecerea la tehnologia presării (“all glas” în 1935-1939) permitea o producţie automatizată cu reducerea substanţială a defectelor. Dacă procentul tuburilor bune obţinut  prin “aplatizare” la început, era de numai 10%-15%,  prin schimbarea tehnologiei acest procent a crescut la peste 45%-55%.

6. Despre posibilitatea fabricării tuburilor electronice în România

În România au funcţionat câteva fabrici de becuri electrice de iluminat, deci premizele unei producţii de tuburi electronice au existat chiar de pe la mijlocul anilor treizeci.

Oportunitatea fabricării tuburilor electronice însă, a apărut odată cu înfiinţarea fabricii de aparate radio S.A.R. Philips cu sediul în Bucuresţi (1937-38)[14].

Cum o adevarată industrie raditehnică putea fi dezvoltată doar dacă fabrica deţinea şi o secţie de producţie de componente şi în special o fabrică de tuburi electronice, decizia conducerii Philips de a construi o fabrică de tuburi electronice este una logică[II].

Consiliul de administraţie al fabricii  S.A.R. Philips informează firma mamă (1937) despre cumpărarea unui teren de 28000 m², unde se va construi noua fabrică de producţie, în strada Baicului la numarul 92-96[15]. În planul prezentat de administraţie este alocat şi un spaţiu, nu prea generos,  pentru fabrica de tuburi electronice.

Cu un an mai târziu, în 1938 din cladirea noii fabrici apare ca  terminată doar construcţia magaziei în care se va implementa producţia de radioreceptoare cu un număr de 120-150 de angajaţi.

Conform [21] evoluţia producţiei de radioreceptoare la S.A.R. Philips a fost puternic influeţată de economia de război (Tabelul 3):

Tabelul 3

Anul

1933

1939

1940

1941

1942

1943

1944

1945

1946

1947

1948

Numarul

7333

11127

13685

2008

6227

8760

6525

2860

1347

922

200

Trendul descrescătorde radioreceptoare produse nu mai justifica implementarea unei tehnologii de fabricare a  tuburilor electronice [16].

7.  Perspectiva postbelică a producţiei de tuburi electronice

Dupa naţionalizareşi începând cu anul 1949, s-a trecut la economia planificată şi în primele două planuri anuale de refacerea economică a ţării, apoi în planurile cincinale (1951-1955 şi 1956-1960) s-au alocat fonduri importante pentru fabrica Radio Popular, capacitatea de producţie crescând prin investiţii, comasări şi înfiinţarea de noi unităţi.

În perioada 1949-1960 fabrica a funcţionat în patru unităţi:

I.                    unitatea Baicului, în care erau desfăşurate următoarele activităţi organizate pe secţii, ateliere, laboratoare, servicii şi magazii[III]:

·        sectia de montaj radioreceptoare (două benzi)

·        secţia metalică

·        secţia de matriţerie

·        atelier de transformatoare

·        atelier de galvanizare

·        laborator constructor-tehnolog

·        servicii funcţionale

·        magazii de materiale

·        magazii de expediţie

 

II.                 unitatea Cozia, în care erau organizate următoarele activităţi[IV]:

·        atelierul de tâmplărie pentru casetele din lemn pentru radioreceptoare

·        atelierul de vopsitorie

·        cantina

 

III.               unitatea I.C.E.T., în care  erau prevăzute activităţile turnătoriei de aliaje magnetice[V]:

·        magazia de materii prime şi materiale

·        atelierul de formare si uscare

·        atelierul de împachetare şi dezbatere

·        atelierul de turnare

 

IV.              unitatea Dura, în care existau următoarele compartimente[VI]:

·        secţia de fabricaţie pentru bobine şi piese radio

·        secţia de fabricaţie pentru condensatori “VARCO”

·        secţia de fabricaţie lămpi (tuburi electronice)

·        secţia de pregătire

·        secţia de montaj (electronica industrială)

·        laborator

·        magazii de materiale şi materii prime

Din punctul de vedere al studiului nostru această ultima unitate reprezintă un interes deosebit pentru că în acest compartiment al fabricii Radio Popular, situată în comuna Colentina (Şos. 7 Novembrie, nr. 225) a funcţionat  “secţia de fabricaţie lămpi” cum este arătată în lucrarea [23]. Aici se precizează, între paranteze, faptul că ar fi vorba de “tuburi electronice”...!? Tot aici se menţionează şi faptul că unitatea Dura a funcţionat cu profilul de mai sus până în anul 1956!, “după care fabricaţia de piese şi tuburi electronice, inclusiv personalul de concepţie şi execuţie aferent  acestei fabricaţii, s-a transferat la unitatea I, Baicului”!!! Producţia pentru electronica industrială şi fabricţia condensatoarelor “VARCO” au fost preluate de actuala Întreprindere Electronica (...care, în 1956 nu era încă înfiinţată!?). În broşura, “Scurta istorie a I.I.S. Electronica – Bucureşti” realizată de un colectiv de autori cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţarea I.I.S. Electronica, în cronologia prezentată, nu face nici o referire la acest aspect.[17]

Analizând planurile de situaţie ale clădirilor în care funcţionau secţiile Fabricii Radio Popular se constată că în unitatea Dura erau prevăzute două spaţii unul pentru “fabricaţie lămpi, asamblare” şi unul denumit “secţia lămpi, magazia materii prime”... după mărimea spaţiilor şi mai ales după denumirile lor este puţin probabil că acolo putea să funcţioneze o linie de fabricaţie pretenţioasă cum este cea a tuburilor electronice.

Catalogul Dura prezintă nomenclatorul produselor firmei în care găsim becuri de lanternă (de la firma Zwerg) şi lămpi electrice pentru pomul de crăciun, (Figura18 şi 19 )[18]

În figura 18 se prezintă pagina de catalog cu becuri de lanternă iar în figura 19 coperta catalogului, prezentat în Nomenclatorul industrial din anul 1950 în care, practic sunt preluate produsele fabricii Dura[19].

Nici o urmă despre tuburile electronice. Transferul foarte devreme al tehnologiei “tuburilor” la I.I.S. Electronica care, încă nici nu avea decizia de înfiinţare, este iarăşi generatoare de cotroverse, afirmaţia din [23] nefiind documentată suficient. Posibilitatea asamblării finale ale unor tuburi electronice din seria celor ruseşti... desi nu există nici pentru această ipoteză măcar un singur document, nu poate fi luată în consideraţie.

Încă un aspect, legat de munca de asimilare în cadrul Fabricii Radio Popular, primele roade al acestei munci apare în anul 1954 când în lista de realizări se enumeră şi soclurile pentru tuburi electronice şi încă odată nimic despre tuburi electronice! În Nomenclatorul produselor electrotehnice din anul 1956 sunt prezentate aceste socluri (Figura 20) precum şi, lămpile electrice de iluminat, de semnalizare şi cele pentru pomul de craciun, dar nici o referire la tuburi electronice (Figura 21)[20]!

Odată cu începerea producţiei de televizoare alb-negru, apare din nou oportunitatea implicării industriei în asimilarea licenţei de fabricaţie a tuburilor cinescop alb-negru cât şi fabricarea lor integrală în ţară. În 1969 se construieşte Fabrica de Cinescoape Bucureşti (după privatizare, ROCIN S.A., 1990) dar conducătorii se vor mulţumi să producă doar partea din sticlă a cinescopului, după o licenţă Corning Glass (S.U.A.), iar ansamblul electromecanic al electrozilor fiind importat de la firme consacrate (Cehoslovacia, Ungaria, R.D.G.). În capitolul IV.3 “Electronica în perspectiva anilor 1990-2000” din [23] se menţionează la asimilări, în subdomeniul televizioarelor: “...grad înalt de integrare a componentelor şi ansamblelor: 70%-80% (cu excepţia tubului cinescop)”...

Aşadar, nici în era “marilor realizări”, constrânşi fiind, mai ales de embargourile pe tehnologii şi materiale speciale inexistente în ţară, nu s-a putut asimila o producţie de la “a la z” pentru tuburi electronice, fiind condamnaţi la veşnicele importuri de “completare”. 

8. Prezentarea bibliografiei

Resursa bibliografică referitoare la o posibilă producţie de tuburi electronice în România este foarte restrânsă. Exista un raport A.G.A. în care se menţionează dorinţa conducerii S.A.R. Philips de a  construi o fabrică de tuburi electronice în cadrul fabricii de radioreceptoare.

În scrierile de după revoluţie, informaţiile despre acest subiect sunt confuze.

Voi prezenta, în ordine cronologică bibliografia şi citatele în care apar  referiri directe la construirea, existenţa unei fabrici sau a unei producţii de tuburi electronice.

1937. Îndata de12 aprilie 1937, apare oprimă menţiune, cum este şi firesc, în raportul consiliului de administraţie al S.A.R. Philips prin modificarea obiectului de activitate din statutul societăţii [23]. În articolul 4 se întroduce : ”Societatea va putea, deasemeni să fabrice articole electrotehnice de orice fel, printre care articole radio, lămpi electrice şi becuri, aparate Röntgen şi electromedicale şi altele în scop de vânzare...”

1937. Ziarul arădean Drapelul, din 1937 prezintă fabrica Philips ca fiind una din fabricile care respectă legea cu privire la protecţia muncii naţionale:

“Fabrica de lămpi de radio “Philips” – de origine olandeză – din Bucuresţi, ţinând seama, că necesitatea anuală de lămpi de radio se cifrează la circa 400.000 bucăţi, cari, până în prezent trebuiau importate... După câte suntem informaţi, firma “Philips” a şi obţinut autorizaţia necesară pentru înfiinţarea acestei fabrici, deci peste scurt ţimp se vor începe lucrările. Înfiinţarea fabricei dă prilej de a angaja 600 muncitori prin care fapt numărul şomerilor se micşorează simţitor.  ” [21].

Ştirea este, practic, reiterarea anunţului A.G:A. din conducerea Philips dar, cu mai multe detalii.

1938.  Înrevista Radio Universul, nr.168 din anul 1938 apare ştirea: “O mare uzină străină îşi amenajează în momemtul de faţă, în ţară, o fabrică pentru construcţia lămpilor de radio – ceea ce constituie un pas imens către realizarea unei industrii radiofonice indigene”. Autorul nedorind să facă reclamă gratuită, sau din alte cauze, nu menţionează numele uzinei S.A.R. Philips[22].

1939. În raportul consiliului de administraţie de la S.A.R. Philips din 30 iunie 1939 cu referire la anul 1938 se afirmă:“... cu toate dificultăţile ce au existat, am reuşit să realizăm planul nostru de construcţie a unei fabrici de aparate de radio şi lămpi de radio şi aceasta fabrică este în prezent terminată şi în plină activitate de funcţionare. “[23]Invitaţia lansată proprietarilor de a vizita fabrica este însă plasată intr-un viitor incert...

1997. În lucrarea  [24], informaţia din [22] este preluată şi prezentată în contextul următorului comentariu: “Sub raportul dezvoltării industriale, în România de semnalat că abia la 1937 începe instalarea unei uzine de aparataj electronic”[24]. Aluzia la înfiinţarea unei industrii de fabrică cu specific radiotehnic.

1998.Colectivul de autori ai lucrării [25] afirmă că în anul 1940 “Firma Philips produce, în secţia din strada Clăbucet (Bucureşti), prima serie de tuburi electronice (o dublă triodă). Mărimea seriei: 10000 bucăţi. Instalaţiile au fost distruse după război  şi producţia de tuburi electronice nu s-a mai reluat niciodată în România”[25]. Fără să se menţioneze provenienţa informaţiei, de altfel cu multe detalii, afirmaţia este neverificabilă[VII].

2009. Înarticolul Răsfoind reviste vechi, se reiterează faptul că s-au produs   tuburi electronice... Iată citatul la care ne referim:

“Această notă furnizează o informaţie preţioasă care, până acum, a mai scăpat celor care se ocupă de istoria radioelectronicii româneşti. Este vorba că la Fabrica Philips, a concernului olandez bine cunoscut, fabrica în care producţia era organizat pe bandă rulantă, existau în fabricaţie, în anul 1947 (deci cu un an înainte de Naţionalizare), 4000 de radioreceptoare Philips moderne, cu UL, UM şi US (cu extensie pe subbenz)i[VIII]. Cu tuburi electronice moderne, europene, cu scala cu desfăşurare pe orizontală-liniară, etc., care mai necesitau pentru finalizare un import rezidual de 15%. Nu se sţie dacă aceste radioreceptoare au fost finalizate şi valorificate, sau au fost distruse «cu mânie proletară» tot aşa cum a fost distrusă şi maşina de făcut tuburi electronice de la aceeaşi fabrică, în momentul naţionalizării ei[26].”

De fapt, în anul 1947 s-au produs la S.A.R. Philips 922 de radioreceptoare[27], însă în anul următor, dar înainte de naţionalizare, s-au importat piese în completare pentru alte 4000 de radioreceptoare Philips (cu 3+1 tuburi) pentru care exista un stoc de componente, şi încă 5000 de radioreceptoare Record 47 din Rusia (cu 4+1 tuburi)[28].

Despre “maşina de făcut tuburi electronice” trebuie să precizăm că de fapt, este  vorba de o linie complexă de mai multe maşini, unele automatizate şi altele de testare la fel de complexe... dacă a existat o asemenea linie la S.A.R. Philips.

2011. Înlucrarea Electronica românească o istorie trăită[29], coordonată de Dumitru Felician Lăzăroiu şi Nona Milllea, nu se face nici o afirmaţie directă despre posibilitatea fabricării tuburilor electronice în România, însă sunt preluate informaţii nu suficient de clare din lucrarea [23] fără a fi comentate.

9.  Pro şi Contra

Inventariind cele prezentate în capitolele 2-7 există o serie de “pro şi contra”, pentru existenţa fabricaţiei de tuburi electronice  în ţară, pe care le voi formula în cele ce urmează:

 

Pro

·         Ar fi fost un atu puternic pentru cei din management-ul Philips.

·         Ar fi fost un motor foarte eficient pentru dezvoltarea unei industrii radiotehnice autohtone.

·         Ar fi fost reduse  cheltuielile şi s-ar fi diminuat dependenţa industriei de importuri.

·         Ar fi redus şomajul cu cel puţin 300-600 de noi angajaţi.

·         Ar fi atras după sine şi alte sectoare industriale  prelucrătoare.

·         Oportunitatea unei noi pieţe de desfacere.

·         A  existat oportunitatea  transferarului liniei de fabricatie de la Philips Olanda într-o zonă emergentă, datorită schimbării tehnologiei.

Contra

·         Iminenţa războiului a făcut ca orice întreprindere să aibe o perspectivă nesigură.

·         Evenimentele internaţionale, mobilizări,  nesiguranţa generală, motivează slaba realizare economică la Philips.

·         Hala principală nu era terminată.

·         Lipsa personalului muncitor şi mai ales al specialiştilor din domeniu.

·         După declanşarea războiului nu mai exista alternativa investiţiei.

·         Scăderea drastică a producţiei de radioreceptoare numai justifica investiţia.

·         Controlul German asupra producţiei de la S.A.R. Philips.

·         Nu se porneşte o fabricaţie cu un model de tub electronic nou pentru care nu ai pregătire de fabricaţie şi S.D.V.

·         Seria de 10000 de bucăţi în care se presupune fabricaţia unor tuburi  admite existenţa unei tehnologii puse la punct, cantitatea fiind prea mică pentru o producţie de serie nouă[IX].

·         În inventarul activelor preluate de la Philips, S.A.R. la naţionalizare nu figurează linia de fabricaţie pentru lămpi de radio[X].

·        Lipsa documentaţiei, a reclamelor chiar şi în documentele şi rapoartele proprii S.A.R. Philips.

10. Concluzii

Deşi a fost afirmată intenţia  construirii unei fabrici de tuburi electronice la S.A.R. Philips, existau foarte multe oprelişti în calea realizării acestui proiect care, ar fi pus industria radiotehnică românească pe un alt palier de dezvoltare.

Este cert că Philips Olanda era în procesul trecerii la o nouă tehnologie de fabricaţie a tuburilor electronice, cea a presării (injecţia) sticlei (1938-39), şi cu toate că cele două tehnologii vor mai coexista o vreme, posibilitatea ca vechea tehnologie să fie transferată la firmele din zona pieţelor emergente, deci şi în România, exista.

Contingentarea importurilor materialelor speciale, vama, teama de spionaj, lipsa specialiştilor etc. au frânat dezvoltarea industriei radioelectronice în ţară, astfel cursa pentru dezvoltarea acestei industrii semăna mai mult cu o cursă de obstacole descris foarte plastic în articolul cu titlul “Obstacole în calea radiofoniei românesti” şi cu subtitlul “Contingentarea şi stânjenirea recepţiilor”[30].

Arad, iunie 2013

 

 

Anexa I

 

BRAND-URI DE TUBURI ELCTRONICE EUROPENE, 1920-1960 [31]

 

AUSTRIA

AKA, Austria, Dario, Eagle, Fortissima, Ganz, Grünberger, Helikon, Kremenezky, Lilliput, Miniwatt (not Philips Miniwatt), Novak, Novis, Ostar, Ostar-Ganz, Populair, Sator-Orion, Triotron, Victrix, Watt

 

BELGIA

Adzam

 

ANGLIA

Adey, Amplion, Amrex, Aneloy, ARA, Atlas, Autoveyors, Baird, Beam, Belmont, Benjamin, Benton, Brimar (“British-American Range”), Brivaron, BSA (Birmingham Small Arms), BTH (British Thomson-Houston), Burndept, Castilla, C. & S., C. A. C., C. T. (Cleartron), Cine-Tele., Clarion, Cleartron, Cosmos (Metropolitan-Vickers), Cossor, Dario-Impex, Dextraudion, Dreadnaught, Dullivac, Ediswan, EKCO (E. K. Cole Co.), ELKA, Emitron, Ensign, Eton, Ever-Ready, Ferranti, Four-In-One, G. W. I., Gecovalve, Genalex, Graham, Graham Farish, Haltron, His Master's Voice, Hivac, Impex, Leo the Lion, Lion, Lissen, Loewe, Louden, Ludgate, Luminax, Lustravox, Lustrolux, Marconi-Osram, Marconiphone, Mazda, Mellodyne, Micromesh, Midland, MOV (Marconi-Osram Valve), Mullard, Nelson, Neutron, Octron, Osram, P. R., Penton, Phillips (not Philips!), Pix, Puratone, Quikko, Radion, Receptor, Revalco, Ring, S. T. (Scott-Taggart), Six-Sixty, Standard, Sullivan, Thorpe, Trigon, Triotron, Tungsram, Two-Grid, Unidyne, Univella, Valco, Vita, Voltron, Wecovalve, Xtraudion, Zaerix (Z & A Aeronautical Services)

 

CEHOSLOVACIA

Mars, Tesla

 

DENEMARCA

MP, Oxytron

 

FRANŢA

Celsior, Cyrnos, Dario, Dario-RT, ETA (Electrical Trading Assn.), Euréka, Ferrix, Fotos, Fotos-Grammont, Ignix, Iris, Labo, Lutèce, Mazda, Mercure, Métal, Microlux, Micro-Métal, Neotron, Neutral, Radio Equipmente, Radiofotos, Radio-Micro, Radiotechnique, Radio-Vicco, SFR (Societé Française Radioélectrique), SIF, SJF, Stal, Standard, Sutra, Tela, VIR, Visseaux

 

GERMANIA

AEG (Allgemeine Elektrizitäts Gesellschaft), Arcotron, Auer, Autax, Blaupunkt, Delta, Delta-Altron, DGL, Duotron, Dustron, Fernseh, GEMA, Gundelach, Hescho, Hoges, Huth, Ideal, King-Novis, Klangfilm, Leybold und von Ardenne, Loewe, Lorenz, Mende, Müller, Opta, Orchestron, Orion, Osram, Polytron, Pressler, Radioröhren, Rectron, RRF, Seibt, Siemens, Siemens & Halske, Sinus, Stabilovolt, TeKaDe (Telefonapparate-, Kabel-, und Drahtwerke), Telefunken, Ultra, Valvo, Varta

 

UNGARIA

Orion, Radio-Record, Sator, Tungsram, Vatea

 

ITALIA

FIVRE (Fabbrica Italiana Valvole Radio Electricche), Zenith

 

JAPONIA

A C, Annaka, Applotron, Best, Clear, Cymotron, DON, Dyne, Eastron, Elevam, ELX, Hitachi,  Japan Radio, Ionic, KDK, Kingtron, K. O. Tron, KRC, Lux, Mitsubishi, Moco, N. D. K., N. M., N. V. V., Nice, Nippon Electric, Ojima, Oki, Oriental, Orion, REC, Rex, Robin, Sakko, Seven, Stanley, Sterling, Sun, Suntron, Talyo, TEN, TILA, Tom, TVV

 

OLANDA

Aravalve, Aurore, Brittany, Champion, Condor, Dio Works, Elektra-Mars, Fairy, Fama, Famar, Frelat, Heussen, Hollam, Hova, India, Mars Peerless, Philips, Pope, Power Tone, Radio-Record, Radiospar, Record, Splendid, Splendor, Stangold, Star (sold in U. S), Thermion

 

NORVEGIA

Hansen

 

ELVEŢIA

BBC, Brown-Boveri

SEDIA

Ericsson, SER (Svenska Elektronrör)

 

NECUNOSCUTE

Arcos, Astron, Asuna, Brittany, Cymos, Dolly, Elecson, Electra, Elmars, Europa, Franklin, Gemaros, Long Life, Marathon, Mégam, Megatron, Novum, Ontario, Oxyröhr, Racimi, Radiochim., Radioclub Micro, Radiowatt, SAT, Schrack, Stygor, Ultron[31]

 

 

Anexa II              

FABRICI PHILIPS ÎN EUROPA[32]

(Au produs şi tuburi electronice în timpul celui de al doilea război mondial)

 

1. Philips Eindhoven

2. Philips Radioröhrenfabrik, Hamburg

3. Philips France (Compagnie des Lamps)

4. Philips Schrack Wiener Radio Werke       

5. Philips Fabrica Praga 

6. Philips Fabrica Varsovia

7. Philips Fabrica Monza, Italia

8. Philips Fabrica Aachen

9. Philips Fabrica Tilburg 

 10. Philips Fabrica Hertogenbosch

 

Philips Ungaria nu este amintită, pentru că aici se produceau tuburi pentru uz civil.

 

Tintele propuse pentru a fi bombardate de către aliaţi spre sfărşitul războiului:

 

1. Telefunken: Sickingenstrasse, Berlin

2. Telefunken: Erfurt_Neuhaus

3. Telefunken: Litzmannstadt (Lodz)

4. Telefunken: Prague

5. Telefunken: Milan

6. Telefunken: Lorenz Berlin

7. Loewe : Steglitz, Berlin

8. Tungsram : Kremenetsky, Vienna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie                                                                                  



[I]           Philips Works at Eindhoven,Inspection of Philips Works at Eindhoven, September 23-26, 1944 

[II]              La adresa din strada Episcopul Chesarie, nr. 19, nu departe de Parcul Carol (fost Libertăţii, azi.....) funcţionau  ”Atelierele Philips”.  În locaţia din strada Luterana, nr.6 firma avea sediul social (în vecinătatea S.A.R. Orion) iar în Bd. Elisabeta, nr. 42 funcţiona administraţia firmei şi un laborator de măsurători bine utilat.

[III]             Strada Baicului nr. 92-96

[IV]             Strada Cozia (din P-ţa Crucii)

[V]              Strada  nespecificată

[VI]             Comuna Colentina, Şos. 7 Noiembrie, azi  Şos. Andronache

[VII]         I.A.T.C.- Întreprinderea de Aparataj şi Telecomnicaţii din cadrul Ministerului Construcţiilor de Maşini funcţiona în localul din Clăbucet. Preluarea localului de către Electronica are loc în anul 1962 apoi retrocedat I.A.T.C. –ului, în anul 1964.

[VIII]        Autorul  se referă la un articol din “Ziarul Ştiinţelor”, nr.2, 13 ianuarie 1948.

 

[IX]               Regretatul Vasile Ciobăniţa, specialist  în istoria legată de radio şi radioamatorism, a afirmat, într-o discuţie avută cu subsemnatul, că nu a existat nici o producţie de tuburi electronice în România.  

[X]              Exista şi opinia care susţine distrugerea utilajelor odată cu bombardarea Bucurestului în perioada aprilie-august 1944, ocazie cu care a fost distrusă doar sediul social al firmei din strada Lutherană.



[1]               Livia Dandara, România în vâltoarea anului 1939, ESE Bucureşti 1985

[2]               George Strat, Industria Românească în cadrul economiei europene, Bucureşti, 1945

[3]               Francisc VISKY, Unele concluzii la analiza unor reclame industriale din perioada interbelică, 2012.

[4]               Colectia ziarului Drapelul din anul 1940

[5]               Mária Hidvégi, The incandescent lamp cartel and economic nationalism. EBHA conferece 13-15 sept. 2007

[6]               A Magyar  Hiradástechnika évszázada (Secolul telecomunicaţiilor din Ungaria), Budapest, 1981

[7]               Colecţia revistei  Radio Universul 1942

[8]               Căpitanul I. Stoenescu din Geniu, Noţiuni de telegrafie fără fir,Bucureşti, 1914

[9]               Daten und Schaltungen, Philips Technische Bibliotek, 1942, pg. 8

[10]             Philips Radio, cronica Philips, 1929 mai, nr.5

[11]             Daten und Schaltungen, Philips Technische Bibliotek, 1942, pg. 74

[12]             Fotografie preluată din Grundlagen der Röhrenteechnik, pg. 12., Ing. J. Deketh, Eindhoven, 1941

[13]             Fotografie preluată din [11], pg. 15

[14]             O cronolgie a fabricii S.A.R. Philips România; http://proradioanţic.ro/index.php?x=arţicole&id_sţire=74

[15]             Scrisoarea Consiliului de administraţie către Philips Eindhoven, din [23]

[16]             Francisc VISKY, O cronologie a Fabricii S.A.R. Philips, Pro Radio Anţic nr. 2-2009.

[17]             Andrei Ciontu şi colectiv, Scurta istorie a I.I.S. Electronica – Bucureşti, 2010

[18]             Catalogul Dura 1926, colecţia autorului

[19]             Nomenclatorul produselor electrotehnice 1950

[20]             Nomenclatorul produselor electrotehnice 1956

[21]             Colecţia ziarului Drapelul, (12 apr.) 1937, Arad

[22]             Revista  Radio Universul nr. 168, 1 ianuarie 1938, pg.18

[23]             Întreprinderea Electronica Pionier al industriei electronice româneşti, Bucureşti, 1987

[24]             Horia Nicolai Teodorescu, Istoria electronicii şi radiocomunicaţiilor în România, Ed. AIT, 1997

[25]             Andrei Ciontu şi colectiv, Pagini din Istoria electronicii şi radiocomunicaţiilor, Ed.Naţional, 1998, pg.154

[26]             Revista Radiocomunicaţii şi Radioamatorism nr.12/2009.

[27]             Francisc VISKY, O cronologie a fabricii S.A.R. Philips, revista Pro Radio Antic nr. 2/2009, pg.8

[28]             Colecţia Ziarul Stiinţelor, 1948, nr. 20,din 11 mai 1948

[29]             Dumitru Felician Lăzăroiu, Nona Millea, Electronica românească  o istorie trăită, Ed. AGIR, 2011

[30]             Colecţia revistei Radio-Fonia, 1933

[31]             Internet, www.antiquewireless.org

[32]          Combined Intelligence Objectives Sub-Committee, Inspection of Philips Works at Eindhoven

                     September 23-26, 1944  

Figura 2

Figura 1

Figura 3

Figura 4

Figura 5

Figura 6

Figura 7

Figura 8

Figura 9

Figura 10

Figura 11

Figura 12

Figura 13

Figura 15

Figura 16

Figura 17

Figura 18

Figura 19

Figura 20

Figura 21

Figura 14

« inapoi la pagina anterioara

« inapoi la home

Toate drepturile de autor privind continutul jurnalelor, colectiilor si a imaginilor sunt rezervate exclusiv proprietarilor acestora.
Imaginile procesate prin acest site sunt protejate prin legea drepturilor de autor.

Home Membrii Contact Statut Publicitate Termeni si conditii de utilizare Resurse si bannere

 

Disclaimer: We do not accept any responsability or liability whatsoever with regard to the material on this site. This material is information of a general nature only wich is not intended to address the specific circumstances of any particular individual or entity; not necessarily comprehensive, complete, accurate or up to date; sometimes linked to external sites over wich we have no control and for wich we assume no responsability; not professional or legal advice.

Nota: Nu suntem responsabili si nu putem sa fim trasi la raspundere cu privire la materialele de pe acest site. Informatiile disponibile au un caracter general si nu sunt destinate să abordeze circumstanţe specifice ale unei persoane sau entităţi; informatiile nu sunt exhaustive, exacte sau actualizate; uneori sunt legaturi catre site-uri externe asupra cărora nu avem nici un control şi pentru care nu putem sa raspundem sau sa ne asumam responsabilitate; nu contin sfaturi profesionale sau juridice.

Copyright (c) 2014 - Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din Romania Pro Radio Antic. Toate drepturile rezervate.

Powered by Icetech

escorte romania tv online muzica mp3 filme porno xxx xxx filme porno porno filme porno xxx filme porno gratis filme porno online porno xxnxx xxnxx porno futai gratis filme porno